Onze naam

Het verhaal over Parcival werd rond 1200 geschreven door Wolfram van Eschenbach.

De jonge Parcival wordt door zijn moeder in afzondering opgevoed. Zo probeert zij te voorkomen dat hij, net als zijn vader, als ridder zal sneuvelen. Na een ontmoeting met een aantal ridders wil Parcival echter de wijde wereld in om ook ridder te worden. Om hem te ontmoedigen laat zijn moeder hem, gekleed in een narrenpak gaan, zodat hij eruit ziet als een onnozele dwaas. Parcival slaagt er desondanks toch in om ridder te worden.

Er wacht hem echter een hogere taak. Hij is voorbestemd om graalkoning te worden. Als Parcival de graalburcht heeft gevonden en gastvrij ontvangen wordt, krijgt hij een plaats naast zijn gastheer koning Anfortas toegewezen. Het is duidelijk te zien dat de koning ondragelijk pijn lijdt. Maar Parcival vraagt Anfortas niet naar de oorzaak van diens lijden. Ook de graal, de kelk die kennis bevat, gaat aan Parcival voorbij zonder dat hij één enkele vraag stelt. Daardoor laat hij de kans voorbij gaan om de koning te verlossen van zijn lijden. De volgende dag vindt Parcival de graalburcht verlaten. Hij schaamt zich voor zijn falen en trekt de wereld in op zoek naar de verdwenen graal. Pas nadat hij de gevolgen van zijn daden overziet en zich realiseert wat zijn eigenlijke opdracht is, weet Parcival de graalburcht te vinden en stelt hij de juiste vraag.

Het Parcival verhaal gaat over op weg gaan. Je ontwikkelen aan datgene wat op je pad komt. Leren om de juiste vragen te stellen. Parcival neemt de verantwoordelijkheid voor zijn daden op zich en ervaart zo dat zijn ware wezen alleen in vrijheid kan gedijen. Zijn innerlijk kompas helpt hem een keuze te maken voor het goede en de waarheid. Op die manier kan hij zich zelf volledig ontplooien en kan hij worden wie hij ten diepste is.

Ons streven is leerlingen te helpen hun ontwikkelingsweg te gaan door hen de mogelijkheid te geven hun nieuwsgierigheid te verwoorden in vragen. Zo wordt de leerstof een inspiratiebron die hen kan stimuleren in vrijheid te groeien.

Boeken:
Wolfram vom Eschenbach: Parzival van uitgeverij Christofoor
Chrestien de Troyes: Parsival of de geschiedenis van de graal van uitgeverij Christofoor